Alles over de Chihuahua

Als ervaren huiskweker delen we graag onze kennis over dit bijzondere hondenras met u. U kan steeds bij Achico terecht voor advies en raad.

Geschiedenis van de Chihuahua

Achico - Lummen - Alles over de chihuahuasDe Chihuahua is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Er is heel wat onderzoek gedaan naar dit ras. De exacte geschiedenis blijft echter voor een stuk onbekend maar van één ding is men heel zeker, de oorsprong van de chihuahua ligt in Mexico. 

Chihuahua’s speelden een heel belangrijke rol in het leven van verschillende indianenvolkeren, vooral van de Tolteken en de Azteken. Men denkt dat dit kleine ras bij de Tolteken in het wild leefde en door dit volk werd gedomesticeerd tot huisdiertjes.

Deze kleine hondjes werden zelfs gebruikt als zoenoffer bij begrafenissen. Men geloofde immers dat de ziel van de Chihuahua ertoe in staat was om de ziel van het overleden baasje veilig naar het hiernamaals te begeleiden. Dit kon alleen als het hondje een heel mooi leven had gehad. Het werd bij deze volkeren als een heilig dier beschouwd.

Rond 1900 werd de eerste Chihuahua in de Verenigde Staten geregistreerd, en daar werd het ras bijzonder populair. Aanvankelijk werd enkel geselecteerd op grootte en gestaag kwam er eenvormigheid in dit rasje. De eerste  “Chihuahuaclub” werd gesticht in 1923 en vanaf dan verspreidde dit pientere hondje zich
over de hele wereld.

Het karakter

Achico - Lummen - Alles over de chihuahuasDe chihuahua is klein van gestalte, maar groot van karakter.  Soms is het een echte “macho”. Dit ras mag dan wel het kleinste hondenras ter wereld zijn maar daar gedragen ze zich niet naar. Ze gaan niet achteruit voor grote honden. Wees dus alert en let op als je een grote hond tegenkomt. Je neemt dan best je Chihuahua op zodat hij niet in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Het zijn heel levendige, trotse, ijdele en heel dappere hondjes en bovendien prima wakers. Ze verwittigen je onmiddellijk als er iemand aanbelt. De Chihuahua is bovendien bijzonder intelligent en leert enorm snel bij.

Beginnen ze te bijten naar vreemden of naar andere honden, wees dan kordaat en treedt onmiddellijk op. Dit kleine ras is erg gehecht aan zijn baasje, vaak aan 1 persoon in het bijzonder, maar normaal kunnen ze prima opschieten met het hele gezin en ook met andere honden en katten. Een chihuahua kan uitstekend met kinderen omgaan, maar besef goed dat dit hondje geen speelgoed is.

Dit ras is uitstekend voor mensen die wonen op een appartement of in een klein huisje, daar ze niet veel plaats nodig hebben. Een chihuahua heeft wel aandacht nodig. Uit werken gaan is geen enkel probleem, maar vergeet niet dat het een aanhankelijk hondje is, dat het gezelschap van zijn baasje steeds op prijs stelt.

De chihuahua past zich heel goed aan. Het liefst gaan ze mee met hun baasje, ze doen niets liever dan op je schoot liggen. Het zijn hondjes  waar je heel
veel liefde van krijgt.

Uiterlijke kenmerken

Achico - Lummen - Alles over de chihuahuasHet kleinste hondenras ter wereld mag niet te groot zijn. De ideale schofthoogte van een Chihuahua ligt rond de 20 cm (volwassen) en het perfecte gewicht ligt tussen 1,5kg en 3kg. Lichter dan 500g en zwaarder dan 3kg 500g is niet toegestaan. De lengte van dit hondje hoort langer te zijn dan de schofthoogte.

Velen denken dat Chihuahua’s tengere en zwakke hondjes zijn maar dit is helemaal niet waar. Het is een ras dat goed zijn mannetje weet te staan. Ze worden gemakkelijk tussen 10 en 20 jaar oud.

Een zuivere chihuahua heeft een mooi appelhoofdje, kenmerkend voor dit rasje. Vlakke wangen en een diepe stop (neusje) zijn ook typisch. Een open fontanel is toegestaan. De oren zijn groot en uit elkaar geplaatst. De staart wordt gebogen over de rug gedragen, dus niet plat. De oogjes zijn helder en stralend en goed uit elkaar geplaatst. Een chihuahua kan echt huilen (traantjes).

Je hebt 2 soorten chihuahua’s : de kortharige en de langharige. Dat langharigen meer ruiven dan kortharigen is een fabeltje. Het is nl. net andersom.

Telkens de kleinste van de kleinsten kiezen om te fokken is echter vragen om gezondheidsproblemen. Men bekomt zo grotere open fontanellen, meer waterhoofden en andere afwijkingen.

Voeding en verzorging

Achico - Lummen - Alles over de chihuahuasGezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid, sterke spieren en een glanzende vacht.

Droge hondenbrokken zijn de beste voeding.  Een chihuahua kan tot 8 keer per dag eten, telkens kleine beetjes. Het kleine maagje is niet geschikt om in één keer een grote hoeveelheid voedsel voor de hele dag op te slaan.

Je mag een Chihuahua gerust afgekookte kippenfilet geven. Vetten, varkensvlees en aardappelen zijn niet goed
voor dit rasje.

Geef nooit chocolade: zelfs een klein stukje is dodelijk.

Een chihuahua heeft in vergelijking met andere rashonden weinig verzorging nodig. Zelfs de vachtverzorging van de langharige variëteit neemt minder tijd in beslag dan zijn lange haren doen vermoeden. Een keer in de week kammen is voldoende. Oortjes reinigen doe je best met een vochtig doekje en niet met een wattenstaafje. Wees echter voorzichtig bij het knippen van de nageltjes.

Wil u graag een Chihuahua een warm nestje bezorgen, neem dan contact voor meer informatie.


LEES MEER >>  Dorpsstraat 34
3560 Lummen ( België )
  Gsm: 0479 97 25 08
achico@live.be
  BTW BE0808 986 433
HK 14702568
Facebook

Alles over de chihuahuas

De Chihuahua is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Er is heel wat onderzoek gedaan naar dit ras. De exacte geschiedenis blijft echter voor een stuk onbekend maar van één ding is men heel zeker, de oorsprong van de chihuahua ligt in Mexico. 


LEES MEER >>

Openingsuren

Maandag

Enkel op afspraak

Dinsdag

Enkel op afspraak

Woensdag

13u – 18u of op afspraak

Donderdag

13u – 18u of op afspraak

Vrijdag

13u – 18u of op afspraak

Zaterdag

10u – 18u of op afspraak

Zondag

10u – 18u of op afspraak

 

Back to Top